Stablecoins sunt un tip special de criptomonedă proiectată să ofere un grad mai mare de fiabilitate financiară. Valoarea unui stablecoin este, în teorie, legată de un activ de referință, care poate fi moneda fiat, mărfuri tranzacționate sau chiar o altă criptomonedă.
Stablecoins au fost lăudate ca fiind viitorul banilor digitali bazati pe blockchain datorită stabilității lor financiare comparativ cu Bitcoin și alte criptomonede „tradiționale”. Totuși, conform Visa, peste 90% din tranzacțiile cu stablecoin nu sunt generate de utilizatori reali ai tehnologiei.
Gigantul financiar a colaborat cu Allium Labs pentru a dezvolta o nouă metrică care ajută la distingerea tranzacțiilor autentice cu stablecoin de cele false inițiate de roboți și comercianți la scară largă. Conform datelor furnizate de Visa, majoritatea celor 2.2 trilioane de dolari în tranzacții cu stablecoin înregistrate în aprilie nu au fost efectuate de persoane reale. Compania a detectat activități de plată „organice” doar pentru o parte minimă a acestor tranzacții (149 de miliarde de dolari).
Companii de renume precum PayPal și Stripe au adoptat tokenurile stablecoin ca o tehnologie de plată potențial revoluționară comparativ cu banii tradiționali. Conform lui Pranav Sood, director general pentru EMEA al platformei de plăți Airwallex, ultimele date furnizate de Visa arată că stablecoins sunt încă considerate un instrument monetar „incipient”.
Deși au fost unul dintre cele mai discutate subiecte din sectorul financiar în ultimii ani, tokenurile digitale nu au fost încă acceptate pe scară largă de majoritatea clienților. Airwallex afirmă că există doar o cerere „slabă” pentru plățile bazate pe stablecoin, observând că mulți dintre clienții săi le consideră prea complexe și insuficient de prietenoase cu utilizatorul.
Stablecoins prezintă încă un „baraj semnificativ” pentru adopția potențială a utilizatorilor, a spus Airwallex, iar piața financiară nu avansează la fel de repede pe cât și-ar dori companiile de tehnologie. Doar în SUA, o porțiune semnificativă a tuturor plăților între afaceri (40-60%) sunt încă efectuate prin utilizarea cecurilor. Adoptarea tehnologiei este lentă, iar stablecoins ca un potențial înlocuitor al dolarului nu au câștigat tracțiune.
Noua metrică co-dezvoltată de Visa poate aparent urmări valoarea reală a tranzacțiilor cu tokenuri digitale pe blockchain, ceea ce a fost întotdeauna o sarcină dificilă. Estimările anterioare furnizate de Glassnode sugerau că valoarea teoretică de 3 trilioane de dolari atribuită pieței tokenurilor digitale în 2021 era de fapt mai aproape de 875 de miliarde de dolari. Visa, care procesează peste 12 trilioane de dolari în tranzacții pe an, ar putea vedea o scădere a afacerii sale dacă stablecoins și alte tokenuri digitale ar deveni instrumente general acceptate pentru plăți și alte tranzacții monetare.