Microsoft a lansat recent o actualizare a browserului său Edge, reintroducând o funcție notabilă care fusese eliminată din software în anul precedent. Versiunea 124.0.2478.80 marchează revenirea instrumentului de testare a vitezei internetului în bara laterală și include ultimele actualizări de securitate ale proiectului Chromium, reparând câteva vulnerabilități critice.
Versiunile mai noi ale Microsoft Edge includ o bară laterală de unelte care integrează mai multe instrumente de productivitate, cum ar fi un ceas mondial, un calculator, un convertor de unități, un cronometru, un temporizator și altele. Până acum aproximativ un an, panoul includea și un instrument de testare a vitezei internetului, care permitea utilizatorilor să măsoare viteza internetului fără a naviga către un site dedicat de testare a vitezei sau fără a folosi o aplicație terță parte.
Această funcție a fost desființată la începutul anului trecut, fără ca Microsoft să ofere o explicație. Totuși, compania și-a schimbat recent opinia. Este demn de menționat că funcția a fost observată inițial în Edge Canary 124 în martie, sugerând că dezvoltatorii au lucrat la aceasta timp de câteva luni.
Pentru a folosi funcția integrată de testare a vitezei, faceți clic pe butonul din bara de unelte (iconița cu o trusă de unelte roșie) din bara laterală dreaptă. „Test de Viteză Internet” va apărea ca prima opțiune din listă. Faceți clic pe aceasta pentru a o extinde, apoi apăsați butonul „Start” pentru a începe testul de viteză.
Este important de menționat că testul de viteză nu este nativ în panoul lateral, spre deosebire de calculator sau convertorul de unități. Selectarea opțiunii de testare a vitezei redirecționează utilizatorii către site-ul Bing în panoul principal pentru a începe testul. Acest lucru este similar cu Timer, care de asemenea se deschide pe panoul principal al paginii web Bing.
Testul de viteză din Edge utilizează motorul bine-cunoscut de testare a vitezei internetului de la Ookla. Am observat că rezultatele obținute în Edge sunt mai puțin precise decât cele de pe site-ul web Ookla, nereușind să reflecte vitezele reale de descărcare și încărcare. Astfel, Microsoft mai are de lucru înainte ca noua funcție să fie complet pregătită pentru utilizarea intensivă.